OVER ALTSTADT

Wat gaan we doen?

In Altstadt Rotterdam wordt podiumkunst gemaakt, geleerd, gespeeld en gezien. Door de combinatie vinden spelers, makers, studenten en publiek elkaar en werken we ontmoetingen en samenwerkingen in de hand.


“Wat je ook kunt doen, of denkt dat je kunt doen, begin er aan.
In durf liggen genialiteit, kracht & magie besloten.”

– Goethe 


Initiatiefnemers Délano van den Berg, Marijke de Kerf en Philippe Lemaire, zijn alledrie zo’n zes jaar actief als theatermakers en cultureel ondernemers in Rotterdam. Met Altstadt Rotterdam zetten ze hun ambitie verder voort om een stevige artistieke bijdrage te leveren aan de stad.


In Altstadt Rotterdam vormen toneelopleiding, -gezelschap en theaterpodium een unieke alliantie. De theaterzaal geeft straks ruimte aan een (inter)nationale programmering. De focus ligt op het vernieuwende aanbod uit het vlakke vloeren circuit. De programmering moet een belangrijke aanvulling zijn op het huidige aanbod in de stad. In het achtergebouw huisvest straks, in verschillende workshopruimtes, de Toneel Vakschool Rotterdam. Vanuit het gezelschap worden voorstellingen gemaakt voor binnen en buiten het eigen theater. In de Altstadt Kantine kan er ontbeten, geluncht en geborreld worden. Ook biedt Altstadt Rotterdam ruimte aan kunstenaars van andere disciplines om werk te ontwikkelen en te tonen. In de lunchroom, gangen, foyer en zaal staat het publiek centraal. Er kan worden geborreld, vergaderd, gewerkt, geluncht – omringt door kunst op een inspirerende locatie. 


Zo is kunst zien en beleven een prominent onderdeel van het geheel.

Achtergrond

Philippe, Délano en Marijke zijn al ruim zeven jaar actief als theatermakers en -spelers in Rotterdam.


Délano en Philippe richtte in 2014, na hun afstuderen van de Acteerschool Rotterdam, samen met Eva Lemaire en andere vakgenoten theatercafé Mooi Weer & Zo op. Het was destijds een direct antwoord op het in 2013 wegvallen van de productiehuizen, en daarmee het gebrek aan een maak- en speelplek voor jong talent. Dat vroeg om een nieuwe vorm van creativiteit en cultureel ondernemerschap. Trouw aan de Rotterdamse mentaliteit staken ze zelf de handen uit de mouwen, bouwden een oude belwinkel om tot theatercafé en gingen van start. 

 

Het lukte de jonge groep om met een concept van ‘eten & theater’ nieuw publiek te bereiken voor repertoire toneel. Dat gaf hen de gelegenheid om kilometers te maken toneelspelers en zich artistiek verder te ontwikkelen als acteurs en theatermakers. 

 

Ondertussen werden in het theatercafé bevlogen gesprekken gevoerd met vakgenoten over de theaterpraktijk en de relatie tussen de opleiding en het werkveld. Hoe kon het gat tussen opleiding en praktijk worden gedicht? En, hoe kon het acteeronderwijs toegankelijker worden, los van profiel of vooropleiding?

Om op die vragen een antwoord te vinden werd een werkgroep opgericht. Marijke de Kerf (in 2013 afgestudeerd regisseur van Toneelacademie Maastricht) nam de algemene leiding op zich. Oud-docenten werden opgetrommeld en er vormde zich onder leiding van Bart Kiene en Peter Oskam een bekwaam docententeam. Dat leidde in 2016 tot de oprichting van de Toneel Vakschool Rotterdam. Naar internationaal voorbeeld een particuliere, onafhankelijke school die studenten kan opleiden los van een profiel, bepaalde leeftijd of vooropleiding. Een school die in direct contact staat met de praktijk door zich te verbinden aan een bestaand toneelgezelschap en met een eigen productieplaats. 


Na vijf jaar neemt Philippe afscheid van theatercafé Mooi Weer & Zo. Zijn artistieke ambitie vraagt om een nieuwe omgeving. Hij wil zich richten op het realiseren van de speel- en productieplaats van de Toneel Vakschool Rotterdam, die voor de studenten straks de weg naar de praktijk moet banen. Opnieuw gaan de handen uit de mouwen. Dit keer is het een oude autogarage die wordt aangepakt en in februari 2020 opent de Toneelgarage Rotterdam haar deuren. Werkplaats van de Toneel Vakschool Rotterdam, speel- en productieplaats voor talentontwikkeling.

In de zomer van 2020 moet het theatercafé van Mooi Weer & Zo door de corona-pandemie de deuren sluiten. Dat zorgt voor beweging en leidt tot reflectie in de groep. Er worden nieuwe artistieke ambities geformuleerd. Na zes jaar samen te zijn gegroeid en ontwikkeld slaat Délano een nieuwe weg in en Toneelgroep Mooi Weer & Zo gaat door onder artistiek leiding van Eva Lemaire. 

In november 2020 richt hij ‘Platform Altstadt Rotterdam’ op. Vanuit het platform kunnen door verschillende makers en spelers voorstellingen worden gemaakt. Een van de eerste producties van platform Altstadt Rotterdam wordt gerepeteerd in de Toneelgarage Rotterdam. Deze staat op dat moment leeg in verband met de coronapandemie. Philippe, Délano en Marijke komen elkaar hier opnieuw tegen. 

Gezamenlijk valt hun oog op een uniek pand, bij hen om de hoek, in Historisch Delfshaven. Het kan ruimte bieden voor hun artistieke dromen en ambities voor de stad Rotterdam. Een plaats waar professionals uit de praktijk, toneelstudenten, jong talent en publiek elkaar tegen het lijf lopen. De lunchroom, theaterzaal, foyer, de workshop- en repetitieruimtes als ontmoetingsplaats. De naam Altstadt Rotterdam past perfect bij deze nieuwe plek in de ‘oude binnenstad’ van Rotterdam en wordt geadopteerd door het geheel.

In Altstadt Rotterdam wordt podiumkunst wordt gemaakt, gespeeld, beoefend en beleefd.